Grilování zeleniny a ovoce
Pokud jste se dali na vegetariánskou dráhu, grilování se nemusíte vzdávat. Letní příprava jídla v podobě grilování je úžasnou možností jak se sejít s rodinou a přáteli a užít si krásné odpoledne a večer venku.
Jídlu a stolování při grilování věnujeme pozornost a stává se tak konečně gurmánským zážitkem. Konečně jednou nejíme ve spěchu. Grilování se může stát společenskou záležitostí, u které se nemusíme vždy nacpat k prasknutí. Grilovaná zelenina může být přílohou, ale i zajímavým hlavním jídlem a super chuťovkou. Zapojte fantazii a použijte různé druhy zeleniny, houby i ovoce. Léto je tím pravým obdobím ke zdravým experimentům.
Jak grilovat zeleninu a ovoce
Zeleninu před samotným grilováním potřete olivovým, kokosovým nebo třeba konopným rostlinným olejem. Jednotlivé kousky potírejte i během grilování. Nebudou během grilování tolik vysychat a zůstanou krásně šťavnaté a křehké. Budou se vám rozplývat na jazyku. Pro ty, kteří neupřednostňují čistou chuť zeleniny a ovoce, je tu koření, které splní vaše požadavky.
Gril můžete nastavit či rozžhavit na vyšší teplotu, ale ne na jeho maximum. Rozžhavené uhlí nechte chvilku vychladnout, žádný plápolající oheň. Pak proužky a kousky zeleniny dejte na mřížku příčně, aby vám skrze rošt nepropadávala dolů.
Na obracení zeleniny jsou výborné dlouhé kleště, určitě si je pořiďte. Jakmile zelenina trošku změkne a místy jsou na ní tmavé proužky od roštu, je čas obracet. Doba přípravy je závislá na druhu zeleniny, kterou jste dali na rošt a také velikosti jednotlivých nakrájených kousků druhů zeleniny. Také se může vztahovat k typu vašeho grilu. Zelenina je hotová, pokud ji lze lehce propíchnout vidličkou. Přidejte čerstvé bylinky a citron.
Porcování zeleniny
Pokud grilujete Patisony, Cukety, Lilky a Baklažány, krájejte na plátky silné asi 1,5 cm. Cibulky grilujte malé nebo větší a krájejte je na silnější kolečka. Můžete je napichovat také na grilovací jehlu (špíz).
Rajčata vyberte nejlépe malá typu šery a grilujte je vcelku. Ta větší grilujte rozpůlená. Grilované Tykve krájejte na proužky po jejich délce a výborné jsou i napíchnuté na jehle a ogrilované ze všech stran.
Papriky můžete grilovat vcelku, nebo je rozkrojte na půl. V momentě, kdy se začnou scvrkávat ze všech stran a slupka začne být načernalá, je čas je sundat. Zabalte je na čtvrt hodinky do alobalu. Pak je oloupejte a rozkrájejte. Stopku a jádra odstraňte a můžete podávat.
Před vlastním grilováním blanšírujte ve vroucí vodě po dobu dvou minut chřest, kořenovou zeleninu jako celer, mrkev, fenykl, petržel či pórek. Kukuřičné klasy můžete před samotným grilováním nechat povařit v osolené vodě. Doba vaření je asi 8 až 10 minut.
Pokud budete grilovat kukuřici, berte na vědomí, že je hodně kalorická. Vykrmují se s ní zvířata před porážkou. Nejlepší je cukrová. Klasy grilujte zvolna asi 10 až 12 minut. Průběžně při úpravě kukuřici potírejte máslem nebo olejem. Hotovou kukuřici osolte a podávejte bezprostředně po grilování.
Více informací naleznete na webu forgrill.cz.
Foto: Pixabay.com – angela0716