Matcha tea: V čem je lepší než ostatní
Matcha tea je směsí několika odrůd zelených čajů. Avšak tento má mnohem více chlorofilu (zeleného barviva) a aminokyselin než jiné. Toho je docíleno především díky tomu, že rostliny čajovníku jsou 4 týdny před sklizní zastíněny (nepronikne k nim až 90% světla).
Něco málo z historie
První zmínky o Matcha jsou ze 7. století. Tento čaj pochází původně z Číny, kde byl rozšířen buddhistickými mnichy. V roce 1191 mistr Eisai přivezl tento čaj do Japonska. 800 let zůstával Matcha hlavním a velmi utajeným čajem mezi japonskými panovníky a nejvyšší třídou. Až nyní ve 21. století zažívá znovuobjevení.
Sklizeň
Čaj se sklízí na začátku května. Listy jsou trhány ručně a po sběru se přenesou rovnou do továrny.
Způsob výroby
Úplně na začátku jsou listy na určitou dobu v páře a to aby nezfermentovaly – byly stále čerstvé a veškeré živiny zůstaly uchovány. Následuje sušení. Potom se čaj třídí podle kvality, chuti a barvy. V dalším kroku se odstraní nechtěné části jako např. větvičky a stopky, takže zůstane jen čistá dužina z listů rostliny. Ta je pak rozsekána na stejně velké kousky. Na závěr se čaj mele za pomoci žulových mlýnů na velmi jemný prášek – jedno zrníčko může mít velikost jen do 10 mikrometrů (tj. 1 stotisícina metru). Takto jemný prášek se příjemně rozpouští v ústech.
Díky míchaní různých čajů existují rozdílné kvality čaje Matcha, kterých je více než 10 (odlišují se v barvě, vůni i chuti).
Jak poznat opravdu kvalitní Matcha tea
Kvalitní Matcha tea, lze dobře poznat podle 3 základních znaků:
1. jemná, nasládlá chuť
2. sytá, zelená barva
3. jemná vůně
Proč ho pít
1. Zvyšuje soustředění a paměť.
2. Obsahuje silnou skupinu antioxidantů zvanou katechiny. Některé katechiny zpomalují nárůst tělesné hmotnosti a vstřebávání tuků.
3. Je vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi.
4. Pomáhá spalovat jídlo 4x rychleji než za běžného stavu.
5. Má výrazné detoxikační účinky.
Matcha tea v bio kvalitě lze koupit na internetu, ve vybraných čajovnách či kavárnách.