Každodenní tipy pro lepší zdraví
Na naše zdraví není radno zapomínat. Zejména dokud se nevyskytují žádné problémy, je dobré dbát na prevenci a starat se o něj. Prevence našeho zdraví přitom nemusí být nic nepříjemného, do čeho se musíme nutit. V tomhle článku si prozradíme tipy pro lepší zdraví, které můžete každodenně praktikovat, a navíc vám ještě mohou zpříjemnit den.
Zeleninové předkrmy, saláty a oblohy
Většině z nás určitě zelenina chutná. Čerstvá červená paprika, svěží okurka, šťavnaté rajče nebo chutná ředkvička. Všichni si na takové zelenině rádi smlsneme, ale přesto ji konzumujeme tak málo. Velmi dobré je naučit se dělat si ze zeleniny oblohy k hlavnímu pokrmu. Před obědem si také můžeme udělat svěží zeleninový předkrm a po jídle zeleninový salát. Pokud budeme na zeleninu myslet, můžeme si vytvořit každodenní návyk a postupem času již pro nás bude konzumace zeleniny automatická.
Našemu tělu tím ale velmi prospějeme. Začneme získávat důležité vitamíny, minerální látky, posílíme imunitu, naši celkovou psychiku a celkově se budeme již po pár dnech cítit lépe. Pamatujte ale na pravidlo všeho moc škodí. Pokud se budeme od rána do večera ládovat zeleninou a zapomeneme na další důležité živiny, časem se to může projevit negativně.
Pestrost a vyváženost našeho jídla
Určitě znáte takové přístupy ke stravování, kdy si dotyčný přesně odvažuje dávky potravin, které sní. Takováto přehnaná kontrola ale vůbec není potřeba a zbytečně nás takovýto postup může demotivovat ke zdravému životu. Přesto má vyvážená strava něco do sebe a je důležitá.
Stačí, když si naši stravu budeme hlídat jen pomyslně. Pamatujte si, co během dne jíte. Dbejte na to, aby vaše strava byla pestrá a různorodá. Jestliže celý den jíte jen maso, zakomponujte do svého jídelníčku další suroviny, jako je zelenina, ovoce, mléčné výrobky, luštěniny, zdravé bylinky, pečivo a další. Snažte se svůj jídelníček rozprostřít do všech možných směrů. Z pestré stravy vaše tělo dostane možnost získávat si všechny potřebné látky důležité pro vaše zdraví.
V případě omezeného jídelníčku pak postupem času může tělu scházet některá z důležitých látek, což se brzy někde projeví.
Zeleninu a ovoce se snažte konzumovat syrové
Tepelnou úpravou se ze zeleniny a ovoce ztrácejí důležité vitamíny. Přitom nám většinou nic nebrání konzumovat tyto suroviny syrové, s největší dávkou vitamínů. Často například pečeme zeleninu spolu s masem, i když ji můžeme přikusovat k hotovému jídlu syrovou.
Ztráta vitamínů platí i u jiných surovin, jako jsou například sýry a luštěniny. Je jasné, že čočku syrovou jíst nebudeme, čerstvý hrášek ale můžeme. Pokud si navíc pěstujeme hrášek na vlastní zahradě, můžeme ho například do rizota přidávat syrový a nahoru ještě přidat čerstvý, teplem nezpracovaný sýr. Takto připravený pokrm má daleko více vitamínů, než když všechno proženeme troubou.
Bylinkové čaje
V dnešní době lidé již bylinkové čaje moc nepijí. Bylinkové čaje mají velmi prospěšný vliv na různé části těla. Některé bylinky pomáhají paměti, jiné snižují tlak a uklidňují. Některé bylinky jsou vhodné na bolesti břicha a jiné do těla čistě dodávají důležité minerální látky a vitamíny. Pití bylinkových čajů je skvělou prevencí, která vás skoro nic nestojí. Některé směsi bylinkových čajů jsou navíc velmi chutné a často si je rychle oblíbíte.
Foto: Pixabay.com – HypnoArt