Jak na vepřové řízečky
Řízky jsou základem české kuchyně a každý má nějaký svůj osvědčený recept. My se s vámi podělíme o ten náš a přidáme pár rad, které vám můžou usnadnit vaření. Pokud ještě stále přemýšlíte nad nedělním obědem, nechte se inspirovat právě u nás.
Co budete potřebovat
- Vepřové maso
- Strouhanku
- Vejce
- Sůl
- Sádlo nebo olej
Nachystáme si vepřové maso. Pokud je maso zmražené, je třeba ho vyndat z mrazáku už předchozí den. Maso rozmražené v mikrovlnce se hůře zpracovává a stojí nás to víc peněz za elektrickou energii. Ze všeho nejdřív z masa odstraníme blány a šlachy, potom maso naporcujeme na plátky a naklepeme paličkou na maso. Čím tenčí plátky nakrájíme a naklepeme, tím budou řízky křupavější a rychleji se usmaží. Řízky naklepáváme rovnoměrně a je vhodné se chránit zástěrou. Na závěr řízky osolíme po obou stranách.
Připravíme 2 hluboké talíře, do jednoho nasypeme strouhanku, do druhého rozklepneme vajíčka, osolíme je a rozmícháme je vidličkou. Řízky nejprve obalíme ve strouhance, potom ve vejci a znovu ve strouhance. Tento postup zajistí, že strouhanka dobře přilne k masu. Pokud nám zbudou vejce, můžeme maso obalit i dvakrát.
Na pánev dáme sádlo, olej nebo kombinaci obojího a rozpustíme na mírném plameni. Řízky klademe do pánve těsně vedle sebe, protože během smažení zmenší svůj objem. Každou stranu smažíme 7-10 minut, přičemž pravidelně kontrolujeme, jestli se řízky nepřipalují a jestli máme na pánvi dostatek sádla nebo oleje.
Pokud vám na pánvi náhodou vzplane tuk, nikdy ho nehaste vodou, protože tak v nejlepším případě přijdete o obočí a vlasy, v horším případě skončíte na popáleninách. Doporučujeme přehodit přes pánev navlhčenou utěrku.
Nespálíte-li řízky, můžete začít servírovat. A ještě jeden typ na závěr – když uklízíte, zbytky strouhanky a vajec neutírejte hadrem na nádobí, protože se z něj těžko odstraňují, lepší je použít papírový ubrousek nebo papírovou utěrku.
Foto: Pixabay.com – HolgersFotografie